28/03/2013: Zeeklimaat heilzaam voor de gezondheid

Terug naar overzicht

Onze Vlaamse kust blijft een populaire vakantiebestemming en terecht want - en daar staan feitelijk weinig mensen bij stil - een vakantie aan zee is ook erg bevorderlijk voor de gezondheid. Zeker aan de jodiumrijke Noordzee. Niets is beter dan een verblijf aan zee om je terug in prima conditie te voelen, een kleurtje te krijgen of gewoon je gezondheid wat op te peppen. Dr. Paul Geerinckx, voorzitter dienst toerisme Knokke-Heist, is - als geneesheer uitstekend geplaatst om dit te getuigen.

Reeds in de oudheid verheerlijkten mensen als Plato, Hippocrates of Avicenna de heilzame invloed van het zeeklimaat op de mens en vanaf de 19de eeuw werden zeekuren voorgeschreven om tuberculose en rachitis te behandelen.

"De jongste jaren is er terug een enorme interesse ontstaan voor alles wat over de zee gaat en voornamelijk voor het zeeklimaat en de thalassotherapie. Lang niet gek, als je weet dat alle leven uit het water ontstond", beklemtoont dokter Geerinckx.

"Stilaan ontdekt men weer de 'oude waarden en wijsheden' en is de tijd rijp voor het gezondheidstoerisme. Iedereen weet dat ozon allergie en astma nauw met elkaar verbonden zijn. In ons dun laagje troposfeer dat zich tussen de 0 en 10 kilometer hoogte bevindt, krijgen we onder invloed van allerhande uitlaatgassen, een toename van de ozon met een sterk oxiderend effect op het longstelstel. Dit hangt vooral af van de weersomstandigheden waarbij intense warmte, zonlicht en weinig wind een voorname rol spelen.

Deze samenlopende condities vindt men vooral in de grootsteden waar een rechtstreekse relatie bestaat tussen het aantal zieken en deze omgevingsfactoren. Aan zee stellen zich heel wat minder problemen en een verblijf aan de kust, gewoon al als zorgeloze wandelaar, is een gezonheidskuur op zich. Je ademt de microdruppels in, verkregen door de verstuiving die de zeebaren telkens teweeg brengen. Deze microvaporisaties bevatten alle elementen die noodzakelijk zijn voor een evenwichtige stofwisseling. Daarbij komt dat alle allergische stoffen zoals stuifmeel en andere zware irriterende moleculen bijna volledig afwezig zijn langs de kustlijn. Het zeeklimaat is niet alleen preventief, maar eveneens van genezend belang. Het bouwt immers de immuniteit terug op na een uitputtende ziekte of een stresserende werkperiode".

En de dokter voegt er in één adem aan toe: "Een natuurlijke chromotherapie, een jodiumrijke voedeing op basis van de beste Noordzeevis, heeft een rechtstreekse invloed op onze cholesterol en onstekingsmechanisme. Het contact van de huid met de matig gedoseerde UV-stralen, het strelen van de wind en de natuurlijke massage van het zeewater zijn voor iedere toerist een natuurlijke verjongingskuur".

"Zelfs een korter verblijf aan zee heeft reeds een heilzame invloed", besluit de dokter-specialist