04/02/2016: Nieuwpoort stoot Knokke van troon

Terug naar overzicht

Nieuwpoort stoot dit jaar Knokke van de troon als beste strandbestemming van België, althans volgens reisbeoordelingssite Zoover. "Proficiat aan Nieuwpoort, maar wij blijven dé topbestemming aan de kust", klinkt het in Knokke-Heist.

Zoover maakt elk jaar een lijst op van de beste Belgische strandbestemmingen. De Nederlandse site baseert zich daarvoor op ruim 80.000 beoordelingen van reizigers op hun website. Zo haalt Nieuwpoort deze keer de koppositie, met een algemene waardering van 8,8 op 10. Knokke - de voorbije twee jaar steeds nummer één - blijft wel dicht in de buurt, met een score van 8,6.

Momentopname

In Knokke-Heist nemen ze het sportief op. "Proficiat aan Nieuwpoort", zegt toerismeschepen Anthony Wittesaele (Gbl). "Ze werken de jongste jaren hard in Nieuwpoort en ik heb geen probleem dat ze nu op de eerste plek staan. Het motiveert ons alleen om nog meer in te zetten op kwaliteit en om aan de top te blijven. We merken niet dat we klanten verliezen aan Nieuwpoort. We zijn trouwens geen concurrenten. De kust moet je als een geheel zien en de badplaatsen vullen elkaar prachtig aan. We hebben er een recordjaar opzitten, net als de andere kustgemeenten. Zo'n internetawards blijven ook maar een momentopname." Ook Stephan Vanhollebeke, voorzitter van vzw Hotels Knokke-Heist, feliciteert de collega's in Nieuwpoort, maar is weinig onder de indruk. "Er werden veel vernieuwingen aangebracht in Nieuwpoort en dat rendeert. Maar ik denk niet dat onze klanten daar wakker van liggen en minder zullen afkomen", nuanceert Stephan Vanhollebeke. "Knokke-Heist blijft dé topbestemming aan de kust. Zo'n award is altijd een mooie bekroning en iedereen is graag de eerste, maar het is geen teken dat de gemeente draait of niet. Dat staat of valt niet met reviews op het internet. Iedere kustgemeente heeft z'n eigen publiek."

Beter klimaat

In Nieuwpoort zijn ze uiteraard verheugd over het binnenhalen van de titel van beste strandbestemming. "We hebben sowieso een beter klimaat aan de Westkust", zegt toerismeschepen Bert Gunst (CD&V). "Er hangt hier een gemoedelijke sfeer en we zijn ook een familiebadplaats. Ondanks het feit dat we geen beachbars hebben, worden we toch zo goed gewaardeerd." Volgens burgemeester Roland Crabbe (CD&V) dankt Nieuwpoort het succes dan weer aan de vernieuwde pleinen en wegen waarin het bestuur heeft geïnvesteerd. "De bezoekers vinden alles op een beperkte oppervlakte. Mooie winkels, het strand en rust typeren Nieuwpoort-Bad. Het historische deel vind je dan weer in onze stadskern en daartussen loopt de promenade langs de havengeul."

Op de derde plek bij Zoover staat De Haan, met waardering van 8,3 op 10. Blankenberge staat op de negende plek met een waardering van 7,8.

Het artikel lezen op hln.