22/11/2011: Nieuwpoort scoort op internationale LIVCOM competitie in Zuid Korea

Terug naar overzicht

NIEUWPOORT - Nieuwpoort scoorde opnieuw uitstekend op de International Awards for Liveable Communities 2011 in Zuid Korea, de meest leefbare steden zeg maar. De stad won ook een prijs voor de inrichting van het Leopold II-park.

De meest leefbare steden ter wereld werden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Internationale Awards for Liveable Communities en wordt gedragen door de Verenigde Naties. De elitegroep van steden die voldoen aan de strenge criteria, gaande van zorg voor het landschap, gezondheid, betrokkenheid, kunst en cultuur tot plannen voor de toekomst, gaat van de kleinste stad (Nieuwpoort) met iets meer dan 11.000 inwoners tot grote wereldsteden zoals Nanjing in China met 6,4 miljoen inwoners.

In de categorie 'Steden en gemeenten tot 20.000 inwoners' behaalde Nieuwpoort voor de tweede maal deze internationale Award als 'Most Liveable Community'. Nieuwpoort eindigde als eerste in zijn categorie van steden uit Canada, Spanje, Japan, Moldavië en Taiwan en won daarmee het felbegeerde goud. Naast de bekroning als meest leefbare stad ontving Nieuwpoort dit jaar ook een tweede gouden 'Project Award' voor de herinrichting van het Koning Leopold II-park. Uit meer dan 50 geselecteerde duurzame projecten uit heel de wereld prees de jury het ontwerp voor zijn stijl, klasse en als voorbeeld voor toekomstige openbare parken. Het succes van het park ligt, volgens de juryleden, in de interactie met het publiek en zijn gebruikers, zoals het ‘Birdboxproject’ en de buurtinterviews van de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Vierboete.

Nieuwpoort nam in 2007 voor het eerst deel aan deze competitie en behaalde toen brons in de categorie 'Steden en gemeenten tot 20.000 inwoners'.
Het daaropvolgende jaar sleepte Nieuwpoort in diezelfde categorie zilver in de wacht en kreeg daarenboven nog een 'special award' als erkenning voor de opwaardering van het openbaar domein.

Op woensdag 23 november komt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) samen met een LivCom-delegatie naar het stadhuis voor de plechtige overhandiging van de cheque ter waarde van 150.000 euro.  Deze toelage werd toegekend in het kader van het beleid van de Minister omtrent toegankelijkheid van parken,De heraanleg van het Leopoldpark viel in de prijzen als meest vernieuwende en voorbeeldstellend groenproject in Vlaanderen.