10/06/2013: Nieuwpoort, het Knokke van de Westkust

Terug naar overzicht

De metamorfose van de badstad met zijn bijna 11.000 inwoners is het gevolg van de restauratie van de Kaai en de systematische vernieuwing van de straten. Ook de zeedijk wordt in een nieuw jasje gehuld en zou tegen 2016 - ten laatste - volledig afgewerkt moeten zijn. De verbinding tussen bad en stad wordt ook onder handen genomen en geleidelijk vernieuwd. Er worden ook volop nieuwe fietspaden aangelegd. "Nieuwpoort is een badstad in volle ontwikkeling die veel toeristen weet te bekoren", meent burgemeester Roland Crabbe trots.

Ondanks alle vernieuwingen streeft het stadsbestuur ernaar om de authenticiteit van Nieuwpoort Stad zo veel mogelijk te behouden. "De huidige architectuur en Vlaamse renaissancestijl van het stadsgedeelte willen we absoluut behouden", aldus de burgemeester.

BLIJVENDE GROEI

Nieuwpoort telt vandaag 9.400 woningen die als tweedeverblijf dienen: "In januari 1995 telde de badstad slechts 6.300 tweedeverblijven, we kunnen dus een opmerkelijke stijging vaststellen. En de groei zet zich voort. Ik denk dat we tegen het einde van deze legislatuur 10.000 tweedeverblijven zullen tellen, want er zijn in Nieuwpoort nog heel veel mogelijkheden voor tweedeverblijvers", vertelt Crabbe.

Tweedeverblijvers situeren zich vooral in Nieuwpoort-Bad en in de verblijven tussen bad en stad. Het grote aantal tweedeverblijvers is zich bewust van de vier grote troeven van de badstad, met name de jachthaven, de lekkere restaurantjes aan de Kaai, een van de beste winkelstraten van de Belgische kust en de geweldig mooie promenade tussen bad en stad langs de Ijzer.

NIEUWPOORTWEEK

Deze zomer kan je in Nieuwpoort onder meer terecht voor de Nieuwpoortweek, dat is een internationaal watersportevenement georganiseerd door de drie plaatselijke jachtclubs en dat van 29 juni tot en met 3 juli. Verder is er de tweejaarlijke Reuzenstoet op 14 juli en de derde week van augustus vinden de Sint-Bernardusfeesten plaats. Dat is een cultureel volksfeest met braderie, liveconcerten, straatanimatie en entertainment. Daarnaast staan er nog tal van kleinere evenementen op de agenda zoals de Dansende Fonteinen: een spektakel van licht, water en muziek elke zaterdag van 15 juni tot en met 15 september. Genoeg te doen, veel te bezichtigen en ideaal om te ontspannen, daar staat Nieuwpoort voor.

(Eline Desmet)

origineel artikel