08/03/2012: Metamorfose van Nieuwpoort-Bad gaat onverminderd voort

Terug naar overzicht

Nieuwpoort-Bad - Het nieuwpoortse stadsbestuur investeert volop in tal van grote renovatie - en infrastructuurwerken. Dat is niet in het minst te merken op de badplaats waar na de zeer geslaagde renovatie van het Leopoldplein nu ook het aangrenzend Sint-Bernardusplein met de kerk aangepakt.

Een van de meest recente realisaties die in Nieuwpoort-Bad tot een goed einde is gebracht, is ongetwijfeld de volledige heraanleg van het Leopoldplein. En daar zit een ruimere strategie achter, legt burgemeester Roland Crabbe uit.

'Het was een bewuste keuze om van dit plein een rustpunt in de drukke badplaats te maken en af te stappen van de parkeerhaven', legt de burgemeester uit. 'We kozen daarbij voor enkele opvallende en orginele accenten zoals de glazen windschermen met daarop poëzie over de zee en de kust van plaatselijke schrijvers en de lig- en zitbanken die ervoor zorgen dat het plein allesbehalve een monotone bedoening is geworden. We hebben ook geopteerd om het maritiem aspect te benadrukken door het verhoogde middengedeelte in bootvorm aan te leggen, als het ware een doortrekking van het vernieuwd gedeelte van de zeedijk voor het plein. Maar inderdaad, het concept maakt deel uit van een grotere visie voor deze zone op de badplaats.'

Het stadsbestuur heeft inderdaad de intentie om van het Leopoldplein en het aan de overzijde van de Albert I laan gelegen Sint-Bernardusplein met de kerk een geïntegreerd geheel te maken.
'Met de renovatie van het kerkgebouw is inmiddels gestart', gaat Roland Crabbe verder. 'Die werken omvatten onder meer het aanpakken van de gevels en van de toren, het voorzien van een nieuw dak, nieuwe verwarming en dito verlichting. In een verdere fase is de omgeving rond de kerk aan de beurt. Dat plein moet een verlengstuk worden van het Leopoldplein. Er komen heel wat groene accenten en de houten verlichtingspalen worden doorgetrokken.Aan de kerk zelf komt een hellend vlak om zo de mensen met een beperking een gemakkelijke toegang te verschaffen. Er komen weliswaar minder parkeerplaatsen, maar die zullen in de toekomst opgevangen worden door ondergrondse parkeerhavens op verschillende locaties in Nieuwpoort-Bad.'

Ook heel wat straten op de badplaats krijgen een nieuw jasje aangemeten. Dat is onder meer het geval met de Brabantstraat en de Henegouwenstraat. Ook de heraanleg van een volgende fase van de zeedijk staat op het programma. 'Eerst zullen we het gedeelte tussen het Leopoldplein en de Lefebvrestraat vernieuwen om hopelijk nog dit jaar te kunnen starten met het stuk tussen de Kinderlaan en de Meeuwenlaan. In de loop van volgende jaren komen dan de resterende gedeelten tussen het Loodswezenplein en het Hendrikaplein en van het Leopoldplein tot aan de Meeuwenlaan aan de beurt'. aldus nog de burgemeester.

Wat in ieder geval ook dringend aan een onderhoudsbeurt toe is, is de schildpad van Fabre. Het kunstwerk heeft door de weersomstandigheden aan zee een nefaste combinatie van zand, wind en regen - last van oxidatie. Vroeger onderhoud gaf slechts tijdelijk soelaas, maar nu zou een nieuw procedé een definitieve oplossing moeten bieden. Feit is dat het beeld - Searching for Utopia - een nieuwe plaats zal krijgen meer landinwaarts in de omgeving van het ontmoetingscentrum Ysara.